Music Tubers

'Fem música sense ser músics. Donem pas al so.'


La música, des dels seus inicis tribals fins al present, ens ha acompanyat en l'evolució soci cultural del ésser humà, lligada sempre a actes rituals que busquen, més enllà de la mera distracció, una catarsi mística; una forma iniciàtica d'endinsar-se en espais avançats de percepció i saviesa.

Amb la que entenem com a música clàssica apareix la sofisticació, tant tècnica com artística. Són pocs els cridats a crear i compartir la música sense comptar amb una formació exquisida i / o un talent innat. Aquestes propostes elitistes sofisticades fan que la difusió musical sigui només per al delit d'unes minories selectes que ostenten el privilegi d'accedir als espais destinats als concerts.

Amb l'arribada de la música electrònica les possibilitats es multipliquen exponencialment. Les qualitats del so generat provoquen a qui escolta un tumult de noves sensacions produïdes per alteracions de freqüències, filtratges, modulacions, barreja de fonts sonores, aplicació d'efectes com ecos o reververacions. En definitiva sorolls indefinits que posats en cert ordre compositiu generen nous discursos sonors i sensitius.

Ha arribat el moment! Gràcies als mitjans i eines de què disposem actualment podem endinsar-nos en la creació lliure obviant tots els estereotips musicals preestablerts i traçant un camí personal en el sonor. El nou compositor, a diferència del clàssic ja no dicta ordres sobre un pentagrama, es dedica intensament a extreure totes les possibilitats sonores i evocadores als aparells de què disposa, siguin de naturalesa complexa o simplement adaptant una sèrie d'elements productors de so susceptibles de ser convertits en generadors sonors. La seva feina s'assembla més a la de l'escultor, ja que organitza i dóna volum a la paleta de color sonora de què disposa i crea així una mena de sinestèsia entre el sonor i l'emocional.

Totes aquestes pràctiques compositives tenen molt de aleatori, el treball es planteja com una mena pols entre l'escolta atenta i les operacions de manipulació que es fan sobre la marxa. L'atzar es manifesta marcant el camí de forma irremeiable.El Bruixot MusicadorPROGRAMA FORMATIU MUSICTUBERS

Programa formatiu per a joves de 12 a 17 anys que vulguin ser prescriptor(e)s de creativitat i plàstica a la xarxa (Musictubers)  

 
Objectius de l’activitat formativa
Desenvolupar les competències creatives al voltant de l'experimentació amb elements sonors de l'alumne. Després, plasmarà aquesta creativitat en una obra d’art sonor, individual o conjunta, que haurà de ser difosa, de forma cooperativa i en xarxa, al canal triat. (Youtube).

Durada
4 sessions de 2 hores  


TEMARI MUSICTUBERS   


 • Donar als alumnes instruccions bàsiques per endinsar-se al món de la creació sonora.
 • Ensenyar les característiques, funcions i configuracions dels aparells.
 • Interconnectar, gravar, escoltar.
 • Petits projectes sonors.
 • Aprofitament d'enregistraments de camp per a la integració amb altres recursos.
 • Cercar noves fons sonores i utilitzar-les a favor dels projectes.
 • Portar l'experiència al límit, fem soroll!
 • Utilitzem la veu com a instrument musical.
 • Cercar aplicacions per a mòbils i tablets que ens facilitin la feina.
 • Posar en comú el viscut i organitzar un concert-experiència.
 • Penjar a internet els resultats i donar-los un sentit pràctic.


Totes les sessions seran eminentment pràctiques i experimentals.


Fes-te MusicTUBER o, si més no, segueix-los. No te'n penediràs!